Holiday Inn

The project is located on one of the busiest traffic junction in the city. Having established a reputation as a leader in exclusive business hotels, this Holiday inn is a compact and efficient 4 star property, in close proximity to the walled city, government offices, Vidhan Sabha and other commercial spines.

The central location brought an opportunity that combines the exclusivity expected by the Holiday Inn guests, with the varied public facilities and social engagement demanded in a contemporary city hotel. The property with the builtup area of over 2.5 lac sqft. having 181 single rooms and suites, a specialty restaurant and a 24 hour multi cuisine cafe and an elaborate bar is catered by an elaborate 3 levels of basement parking and services. The design composed of screens, water, atrium and columns, acts as a vision into modern metropolis the city has grown into from the rich traditional background. The double height porch and reception creates the grand entrance, and the use of thick landscape screen with jaalis and water wall cuts off the 24 hour noisy and traffic ridden front road. All principal spaces surround the 6 storey high atrium giving the grandness in the central public spaces at the same time inviting natural sunlight inside the property accentuating the whole guest circulation experience manifold. Stone cladded elevation, uses locally available sandstone to merge the building into the uninterrupted thick urban fabric surrounding the site, at the same time insulating the building from the scorching heat in the region's hot arid climate. The architectural character and the overall ambiance of the hotel is built by the warm lighting, rich use of compositions of varying patterns in jaalis and intelligent use of glass. Through out the day the intricate screens cast animated shadows on the building surfaces whilst at night the effect is that of a lantern.

Luxury is achieved through space, light and finely detailed finishes rather than expensive materials. The restrained palette includes timber paneling, Rajasthani khareda stone wall cladding and jaalis and vividly colored carpets. Traditional design is fused in the contemporary volume by reference through suggestion and association rather than replication and through the reinterpretation of indigenous building forms as opposed to mimicry.

Client

ACCIL

Status

Completed

Location

Jaipur

Site Area

1.3 Acres

Built Up Area

0.23 Million Sq.Ft.